Het recente rapport van CM geeft aan dat er een algemene stijging van medicatie voor ADHD is. Daarnaast blijkt dat het gebruik van medicatie bij ADHD bij kinderen in West-Vlaanderen opvallend hoger ligt dan in de rest van het land. Dit roept de vraag op: waarom is dit zo? Zijn er regionale of sociaal-culturele factoren die hier een rol in spelen, of wordt het medicijn daar gewoon sneller voorgeschreven?
ADHD is een veelvoorkomende aandoening die kinderen en ouders dagelijks uitdaagt. Medicatie zoals methylfenidaat kan helpen, maar het is slechts een deel van het verhaal. De echte oplossing ligt in het bieden van bredere ondersteuning – mentaal, emotioneel en sociaal. Zonder de juiste begeleiding lopen kinderen het risico vast te lopen in een medicatiesysteem, zonder dat er echt gewerkt wordt aan onderliggende problemen.
Begeleiding van het kind, de ouders en de omgeving is essentieel. Ouders moeten leren omgaan met de uitdagingen van ADHD, en scholen moeten een ondersteunende leeromgeving bieden. ZitStil speelt hierin een cruciale rol. Bovendien gaat ADHD vaak hand in hand met andere emotionele problemen zoals angst of depressie, wat een holistische benadering van zorg vereist.
We moeten stoppen met het zien van medicatie als de enige oplossing. Het is tijd om ADHD te benaderen als een sociale en psychologische uitdaging, die vraagt om geduld, begrip en echte betrokkenheid van de samenleving. Alleen dan kunnen we kinderen de juiste ondersteuning bieden om zich gezond te ontwikkelen – waar ze ook wonen.

Traject voor ouders van lagere schoolkinderen
Het opvoeden van een kind met ADHD is voor ouders een veeleisende taak. Spontaan opvoeden is niet genoeg: er is nood aan een ‘bijzondere’ aanpak. Tijdens 8 sessies leren we ouders kijken naar gedrag en de context rond het gedrag. We leren gewenst gedrag te stimuleren, hoe zie een gedragsveranderingsplan eruit, hoe zorg je voor een positief zelfbeeld bij je kind…
Kort adviesgesprek
Heb je een prangende vraag over diagnose, behandeling, opvoedingsaanpak of studeren en werken met ADHD? Dan helpen we je graag verder tijdens een kort online adviesgesprek.
